ActivitatsComunicats i textosEducació

[12/11/2016] L’Assemblea Groga convoca a la comunitat educativa a una manifestació en defensa de l’educació pública

cartell-12nLa comunitat educativa catalana (famílies, estudiants, treballadores i treballadors de l’Ensenyament) està convocada per part de l’Assemblea Groga a una manifestació contra el desmantellament de l’educació pública. Serà el dissabte 12 de novembre a les 17h a la pl. Universitat, per pressionar de cara al debat dels Pressupostos de la Generalitat pel 2017. A Catalunya la inversió en educació està al voltant del 2’8% del PIB (1), la més baixa de tota Europa. La Llei d’Educació de Catalunya del 2009 (LEC) contempla ampliar-la fins al 6%, però de moment aquesta part no s’està aplicant.

Des d’Embat considerem que és imprescindible destinar més recursos per garantir el dret a l’educació. Actualment la situació als centres públics és insostenible, l’agressiva política de privatització desenvolupada pel liberalisme impedeix a les classes populars donar respostes mitjançant els coneixements i el pensament crític. Per això cal reduir les ràtios (el nombre d’alumnes per aula) per millorar els processos d’aprenentatge, l’atenció individualitzada, el treball cooperatiu i la convivència. Cal construir nous centres educatius públics, sobretot els instituts necessaris per atendre al creixent nombre d’alumnes de secundària. També cal recuperar les línies educatives tancades i ampliar el nombre de treballadores i treballadors: docents, TEI de P3, educadores socials, educadores d’educació especial i equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP).

Aquestes són algunes de les reivindicacions de les diverses comunitats educatives organitzades en assemblees i plataformes. En són exemple les Assemblees Grogues de Sants, Gràcia, Nou Barris, Gramenet, Molins de Rei, Alt Maresme, Xarxa Groga de l’Hospitalet, Badalona es mou, Escoles Bressol indignades i la Plataforma Sabadell per l’educació pública. Funcionen de forma autogestionada i autònoma, amb objectius centrats sobretot en les problemàtiques dels diferents barris, viles i pobles. Són espais de lluita popular amb fort ressó en el territori, i amb un gran potencial mobilitzador si es coordinen de forma democràtica. Aquests són els espais que sentim com nostres i els que creiem que s’han de potenciar ajudant a la seva coordinació i desenvolupament, enfront d’altres estructures verticals i molt menys democràtiques.

Des de la nostra organització creiem que la comunitat educativa ha de començar el procés de reapropiar-se dels centres educatius, caminant cap l’autogestió, un camí que faci de l’educació pública una eina efectiva de la revolució social. Per aconseguir aquests objectius cal construir i enfortir espais de trobada de les diferents assemblees i plataformes, i encaminar les forces cap a un procés de mobilitzacions, lluita i organització constant, que enforteixi la comunitat educativa com un dels actors principals en la revolució social.

Ens veiem el dissabte 12N a les 17h a la pl. Universitat en defensa de l’educació pública!

(1) http://www.fbofill.cat/…/Dossier Premsa Anuari 2015 041016_4.pdf