ActivitatsEducació

Curs sobre “Teoria i Pràctica de l’Anarquisme I”

Aquest curs està organitzat per la Universitat Popular de Caldes de Montbui, i l’impartirà el nostre company Emili Cortavitarte Carral, militant d’Embat, Organització Llibertària de Catalunya, historiador, pedagog i membre de la Fundació Salvador Seguí. Tindrà lloc a la seu del Centre Democràtic, els dies 9, 23 i 30 de novembre, i 14 de desembre . El Centre, Ateneu democràtic i progressista és una entitat fundada l’any 1865 per les classes populars de Caldes de Montbui, en el bressol del moviment ateneístic de caire humanista de finals del segle XIX, amb l’objectiu de formar lliurepensadors/es per transformar una realitat injusta. Actualment, el Centre té el compromís de continuar amb la mateixa tasca mirant al segle XXI.
Setembre de 1869. IV Congrés de l'AIT celebrat a Basilea. D'esquerra a dreta: Monchal, Perron, Bakunin, Fanelli i Mroczkovsky, membres de l'Aliança de la Democràcia Socialista.

TEORIA I PRÀCTICA DE L’ANARQUISME
I EXPERIÈNCIES REVOLUCIONÀRIES LLIBERTÀRIES

L’anarquisme, l’anarcosindicalisme i, en general, el moviment llibertari pateixen una sèrie d’estigmes com: l’espontaneïsme, la manca d’una teoria “científica”, el poc interès per l’organització, el recurs a la violència, l’absència de realitats històriques que ens mostrin les seves potencialitats… D’altra banda, els i les seves activistes més conegudes i les seves experiències organitzatives i transformadores han estat normalment reduïdes a Europa i Amèrica del Nord.

Aquest curs, des de bases històriques i filosòfiques contrastades i des de practiques i experiències transformadores a nivell social i polític, pretén mostrar unes realitats completament diferents.

Farem un recorregut per les idees bàsiques i comunes de l’anarquisme i dels seus dos grans corrents. També de les seves relacions i interaccions amb l’anarcosindicalisme, el moviment llibertari, els moviments socials i populars. Des d’una mirada global i internacionalista, no eurocèntrica.

DINÀMICA

La metodologia que farem servir serà diversa i cercarà la intervenció i participació de les discents: introduccions amb suport PowerPoint; textos, mapes, fotografies, gravats per a la reflexió comuna (de vegades, previs a les classes; i, en altres ocasions, a l’aula); documentals i debats…

 

TEMARI

  1. – Anarquisme: teoria i història social i política
    Estudis històrics de referència
    Nous plantejaments metodològics i redefinició
    Principis polítics i ideològics
    Anarquistes i organitzacions més significatives
    Debats i corrents
  2. – Experiències revolucionàries llibertàries (I)
    1868-1894: Comunes de Lió i Paris, revoltes cantonalistes, insurreccions a Itàlia, l’Aliança per la Democràcia Socialista, l’AIT
    1895-1923: revoltes a Macedònia i Tràcia, revolució mexicana, revolució russa, revolució majnovista, sindicalisme revolucionari i anarcosindicalisme, la pedagogia integral o racionalista.
  3. – Experiències revolucionàries llibertàries (II)
    1924-1949: revolució de Manxúria, revolució social a Catalunya, Bulgària, organitzacions polítiques anarquistes.
    L’experiència de la revolució social a Catalunya: col·lectivitzacions industrials, el Consell de l’Escola Nova Unificada, el paper de la dona, la sanitat…
  4. – Experiències revolucionàries llibertàries (III)
    1950-1989: la confrontació de blocs (capitalisme-comunisme d’estat), la revolució cubana, les lluites socials a Uruguai, maig del 68, recuperacions o noves internacionals.

PROFESSOR: Emili Cortavitarte


Preu curs: 21 euros (16 euros per a sòcies del Centre Democràtic)
*Recordeu que en cas de necessitat hi ha la possibilitat d’accedir a beques

Nombre de sessions: 4 . El dies 9, 23 i 30 de novembre, i 14 de desembre

Horari: de 19.30 a 21.00

LLOC: Centre Democràtic

INICI DEL CURS EL DIVENDRES 9 DE NOVEMBRE DE 2018

INSCRIPCIONS al web de la Universitat Popular de Caldes de Montbui