Comunicats i textosEstudiantil

“Aquest st. Valentí fes l’amor i no les proves”

Boicot a les proves diagnòtiques de competències bàsiques de 4rt d’ESO.

Des de fa 7 anys, el Departament d’Ensenyament realitza les anomenades “proves diagnòstiques” a tots els centres educatius de Catalunya a 4t d’ESO. Aquestes proves diagnòstiques, que son imposades per la LEC –i no son una imposició de l’Estat Espanyol, com ens volia fer creure la Conselleria-, les elabora el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu amb l’objectiu, segons el Govern, de millorar el sistema educatiu català. Des d’Embat Educació ens posicionem fermament en contra d’aquestes i altres proves externes per diversos motius.

  1. Desconfiança en l’avaluació del professorat. Es posa en qüestió la capacitat dels docents per avaluar el seu alumnat. Es permet que l’alumnat sigui classificat a partir d’una única prova.
  2. Competitivitat entre centres. Les proves serveixen per classificar els centres entre bons i dolents. A més la LEC preveu dotar de més diners els centres amb millors resultats, quan el que s’hauria de fer és ajudar els centres que més ho necessitin.
  3. Classificació de l’alumnat. Els resultats de les proves es registren en el RALC, un sistema a la xarxa del qual no sabem quin ús se’n farà. A més, pot comportar que orientin l’alumnat cap a uns estudis que no són fruit de les seves preferències sinó dels resultats de la prova, es promou d’aquesta manera la segregació.
  4. Avaluació quantitativa injusta. No es té en compte el procés d’aprenentatge de cada alumne i només es té en compte el resultat. Així, l’avaluació queda reduïda una única prova deixant de banda els diferents processos d’avaluació continuada. A més les proves passen pel mateix raser el alumnes amb necessitats educatives especials i els que no i no tenen en consideració les diferents situacions socials dels centres. Els resultats, doncs, no fan justícia a les diferents situacions de les escoles i l’alumnat.
  5. Contradicció amb la innovació pedagògica. La pròpia llei promou diferents competències com la d’aprendre a aprendre, la social i ciutadana, l’artística i cultural… que no es tenen en compte en les proves diagnòstiques. Això fa que els centres educatius inverteixin temps en preparar les proves i per això es deixen de banda aquestes altres capacitats. El resultat és l’estandardització del pensament i que sigui molt difícil ensenyar d’altres maneres en els centres.
  6. Retallades a l’ensenyament públic. És un acte de cinisme pretendre avaluar un sistema públic quan s’han aplicat retallades sagnants a l’educació pública: aules sense mestres perquè no es substitueixen les baixes, augment de ràtios, augment d’hores lectives del professorat… A més els diners que costen les proves es podrien invertir en revertir les retallades.
  7. Perversió del sistema. Si els resultats de l’escola pública son “bons” es pot fer servir com un argument per dir que les retallades no afecten negativament en la qualitat del sistema educatiu.
  8. Auditories pedagògiques. Si un centre treu “mals” resultats pot ser sotmès a una auditoria pedagògica en què una persona externa al centre jutja la feina del professorat que cada vegada treballa en pitjors condicions.
  9. Ensinistrament. Si els docents han de centrar-se en preparar les proves, es deixen de donar altres continguts que fomenten el pensament crític. Es creen així autòmats submises al sistema.
  10. Ineficàcia objectiva. Segons informe del National Research Council de 2011 els sistemes de rendició de comptes són ineficaços.

Per això us animem a fer boicot a les proves diagnostiques de 4t d’ESO d’enguany que es realitzaran el proper 14 i 15 de febrer de 2017. Per tal de fer el boicot us recomanem que seguiu algunes passes.

  1. Informeu-vos: organitzeu-vos per fer xerrades a les classes sobre les proves i què suposen. Per tal de fer-ho podeu autoorganitzar-vos, proposar-ho a l’associació d’alumnes del centre o posar-vos en contacte amb algun sindicat d’estudiants.
  2. Decidiu de manera conjunta amb tots el grups de 4rt del vostre centre com dur a terme el boicot: no assistint a classe, no escrivint el nom, és a dir, deixant en blanc el lloc de l’etiqueta, escrivint reflexions sobre les retallades o les lleis educatives, etc.
  3. Un cop decidit, si sou menors, les famílies han de fer una autorització. Hauríeu de redactar un document amb els motius del boicot i l’autorització de la família. Hi ha models disponibles, però és millor que el penseu i el redacteu en grup.
  4. Coneixeu les repercussions. L’execució de les proves és obligatòria per llei, per tant, al fer boicot s’està fent un acte de desobediència. Busqueu què ha passat altres anys.
  5. Els sindicats d’estudiants tenen guies per tal de fer el boicot. És recomanable consultar-les o/i posar-se en contacte amb ells per a què us ajudin.

Alguns enllaços d’interès:

  1. Guia del SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans)
    http://www.sepc.cat/blog/2015/01/27/guia-per-a-la-insubmissio-a-les-competencies-basiques-2015/
  2. Noticies sobre boicots d’altres anys
    Diari de l’educació
    Diari Ara
  3. Article d’opinió sobre proves diagnòstiques d’Embat, organització llibertària de Catalunya:
    http://embat.info/proves-diagnostiques……-al-darrere/

Aquest St. Valentí, fes l’’amor…
i no les proves.