ActivitatsArticles pel debatInternacional

COP21. Reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, canviar el model energètic.

12227686_10207849370371307_681610385868826275_nFrenar el canvi climàtic a temps és un dels reptes més importants que té la població mundial avui en dia. La concentració de CO2 a l’atmosfera ja supera les 400ppm (parts per milió), quan el límit per controlar el canvi climàtic va ser fixat en 350ppm en el seu dia. Això ens ha portat els primers efectes que creixen any rere any, la temperatura global ha pujat 0.85 ºC des de l’era preindustrial i el nivell del mar està augmentant a conseqüència dels desglaços de glaceres com els de l’Àrtic, regió que ha perdut tres quartes parts de la seva extensió en els darrers 30 anys. A tots aquests efectes s’hi sumen les sequies, fenòmens meteorològics extrems i l’acidificació dels oceans, si seguim en la mateixa línia l’augment de la temperatura mundial podria arribar als 5ºC cap a finals de segle.

Davant d’aquests problemes, del 30 de novembre al 11 de desembre, es celebrarà a París una cimera internacional per tal de solucionar aquests problemes, la COP21 (21st Conference of the Parties). En aquesta trobada entre nacions, després de no haver aconseguit fixar una base clara en la passada COP20 de Lima de l’any passat, es decidirà finalment les mesures que els diferents estats hauran d’assumir, per això resulta important que es vegi una pressió ciutadana per tal que els acords siguin el més profunds possibles i d’aquesta manera les mesures siguin notables, i que no passi com amb acords anteriors com el Protocol de Kyoto el qual no va ser respectat.

Milions de persones estan centralitzant les seves forces en aquest tema, per això s’ha creat un Manifest per la Justícia Climàtica, on entre d’altres coses es demana que els països es comprometin a reduir de manera dràstica les seves emissions d’efecte hivernacle. Que aquest procés sigui fomentat per els països més desenvolupats ja que són els que més recursos tenen per portar-lo a termes i els principals causants del canvi climàtic. A més a més que els països més desenvolupats contribueixin al desenvolupament sostenible dels països en vies de desenvolupament. D’altra banda s’ha de garantir el dret a un medi ambient sa i l’accés a recursos d’una manera sostenible. Finalment, calen uns mecanismes per tal que els acords es compleixin.

Per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle s’ha de canviar el model energètic. Hem de minimitzar fins a eliminar la crema de combustibles fòssils, i invertir en energies renovables i netes, però a causa dels innumerables obstacles posats per el lobby energètic a l’Estat espanyol tindríem que aconseguir una democratització del sector i eliminar lleis com l’anomenat “impost al sol”, que perjudica l’autoconsum de renovables. D’altra banda s’ha de reduir el consum energètic, crear sistemes que regulin el consum elèctric i no consumir més del que es necessita. En quant al transport, convé promoure el transport públic i facilitar la mobilitat en bicicleta, aquestes mesures també ajudarien a que grans ciutats com Madrid i Barcelona, que ara mateix es troben en risc, redueixin la contaminació atmosfèrica millorant així la salut i la qualitat de vida dels seus habitants. És important acabar amb projectes de prospeccions d’hidrocarburs no convencionals que se’ns volen imposar avui en dia, com el Fracking, invertint en aquests recursos retardem encara més el canvi de model energètic a la vegada que posem en risc medi ambient i la nostra salut. A més, hem de protegir àrees clau com l’Àrtic, donat que el gel polar actua com un mirall reflectint els raigs de sol a l’espai, i boscos com els de l’Amazona, Indonèsia o l’Àfrica tropical, són el principal filtre de CO2 de la Terra. Per acabar, també hi ha segons qui apunta a la reducció del consum de carns, atès el fet que la industria ramadera representa quasi una cinquena part dels gasos d’efecte hivernacle. Un objectiu una mica ambiciós però possible i eficaç seria aconseguir una emissió 0 de gasos d’efecte hivernacle per 2050 a l’Estat espanyol.

Des d’Embat lluitem per la nacionalització del sector elèctric i un pla de descentralització energètica. Trobem la necessitat de l’existència d’una empresa pública amb participació cooperativa encarregada de producció neta, local i auto-centrada d’energia. També contemplem la necessitat de l’eficiència energètica i la producció local de l’energia.

Tornant a la COP21, malgrat les prohibicions per part del govern francès, s’espera que el 29 de novembre i el 12 de desembre es reuneixin milions de persones en dues grans marxes per visibilitzar la preocupació social per el canvi climàtic i la necessitat de prendre mesures urgents.

També s’han convocat manifestacions per tot el món, Barcelona no es queda el marge, i el pròxim 29 de novembre hi haurà una marxa des de la Plaça de la Catedral a les 11:30.

Anima’t i vine a la Marxa Mundia pel Clima

Eneko.
Militant de l’Agrupació Territorial d’Embat al Vallès Occidental.