ActivitatsArticles pel debatComunitariLaboral

[BCN] Aquest divendres, totes i tots a La Canadenca

Els tècnics de Movistar porten gairebé dos mesos de vaga indefinida, i cinc dies d’ocupació del Mobile World Centre, a la plaça de Catalunya de Barcelona. Com a treballadors només podem agrair la lluita de les nostres companyes i companys que han decidit defensar la seva dignitat amb gran sacrifici, com sempre passa en el sindicalisme real, un front de lluita allunyat de càmeres i en moltes ocasions fora de les agendes dels moviments socials malgrat a les Implicacions que el món del treball en les nostres vides.

La crisi capitalista que estem afrontant s’assenta en un model iniciat dècades enrere, basat principalment en una vampirització dels nostres béns comuns: el territori, en la depredació del qual s’ha basat el model de la construcció a Catalunya, i la despossessió d’aquells petits espais que la nostra classe havia aconseguit conquistar-li al capital, principalment els serveis públics. Les privatitzacions i externalitzacions són les que més han contribuït a desviar els diners públics a mans privades (a unes poques mans privades) ia precaritzar les nostres condicions de vida, baixant salaris i augmentant la debilitat del conjunt de la classe, el que ha contribuït a disminuir la conflictivitat i per tant a augmentar la plusvàlua empresarial en detriment del salari directe o indirecte. Les conseqüències són una baixada gradual des dels anys 80 del salari en relació al cost de la vida i una classe treballadora despullada davant la incessant escomesa del capital.

Nou sindicalisme?

La lluita dels nostres companys de Movistar pot enquadrar-se en l’anomenat nou sindicalisme, un concepte que apareix de tant en tant, i que intenta revaloritzar formes de lluita i organització per reconstruir les ofensives sindicals que necessita la nostra classe. En realitat ens trobem davant el sindicalisme més genuí, el que ha aconseguit les poques condicions de benestar de què gaudim avui dia. Un sindicalisme a peu d’obra, o d’oficina, basat en la participació i la imaginació de les plantilles, ampli, iconoclasta, i connectat a una comunitat de resistència formada, unes vegades en el barri, altres en el suport de la societat i els seus elements més avançats organitzats en moviments socials. Considerem-lo vell, o nou sindicalisme, tenim clar que quan parlem de sindicalisme hem de parlar de comunitat de lluita extensa, que ocupant l’espai, el territori o les xarxes econòmiques, pot aconseguir tractar d’igual a igual a l’enemic.

Els sobra dignitat, ajudem-los a aconseguir justícia

La lluita dels subcontractistes de Movistar és la lluita de tots nosaltres contra la precarietat i la consecució de conquestes que ens permetin viure amb un mínim de benestar vital. A l’escenari que s’obre davant nostre, cometríem un greu error si entenguéssim que el gran avanç i fins i tot la victòria de candidatures populars recolzades per l’esquerra revolucionària és la culminació d’un procés d’acumulació de lluites.

Hem d’entendre’l com l’inici d’una gran ofensiva social i sindical cap a un escenari que ens serveixi de plataforma cap a transformacions revolucionàries. Un escenari marcat per, si, l’obertura d’espais de participació democràtica reals i no mitjans, però sobretot per allò que posi punt i final a un model econòmic i de relacions laborals que ens està portant a la ruïna i la desorganització. La fi de les externalitzacions i la igualtat de condicions, la reabsorció dels serveis públics, i la prohibició de l’acomiadament improcedent són lluites troncals i estratègiques que ens incumbeixen a totes i tots. Per això la digna lluita de contractes de Movistar ha de ser la nostra lluita. Ho ha de ser de veritat i seriosament.

Si no hem començat ja, avui divendres, 29 de maig, tenim una oportunitat de fer-ho al símbol d’aquell sindicalisme de combat que va aconseguir les 8 hores de treball a casa nostra. Avui a les 19h a La Canadenca tornarem a reunir-nos, per guanyar-li a Movistar i per continuar la seva lluita a tot arreu.

Vencerem!

Eneko, sindicalista i membre del Procés Embat.


Publicat l’original en castellà a http://www.alasbarricadas.org/noticias/node/34417