Comunicats i textosInternacional

Solidaritat amb la lluita del poble maputxe.

Ens solidaritzem amb la lluita del poble maputxe, el qual actualment viu un episodi més de persecució i repressió per part del racista i colonial Estat de Xile, juntament amb grups d’extrema dreta.

Des de fa més de 90 dies, prop de 30 preses i presos polítics maputxe es troben en vaga de fam exigint la llibertat immediata o el canvi a les mesures cautelars considerant el context de la COVID-19; la revisió dels processos judicials en virtut del «degut procés»; la fi de la criminalització del poble maputxe i de la Llei Antiterrorista, herència del dictador Augusto Pinochet; i l’aplicació del Conveni 169 de l’OIT (art. 7, 8, 9 i 10), l’omissió del qual per part de l’Estat té al Machi Celestino Córdova en greus condicions de salut producte de diverses vagues de fam, motivades per la negació de l’espiritualitat maputxe de part de l’Estat i les seves institucions colonials.

A més, s’exigeix una resposta de l’Estat de Xile per les morts de: Camilo Catrillanca, assassinat per agents governamentals; Macarena Valdés, assassinada per sicaris d’empreses extractivistes; Alejandro Treuquil, assassinat en estranyes circumstàncies; Brandon Huentecol, el cos del qual encara allotja els perdigons que policies de forces especials li van disparar; i, per segles de violència sistemàtica i morts de comuners i comuneres maputxes que en els últims anys ha estat una constant de tots els governs.

En el marc d’aquesta mobilització i com a forma de pressió al govern de Piñera, diferents comunitats maputxe van iniciar l’ocupació d’una sèrie d’edificis municipals en la zona de l’Araucania (Victoria, Collipulli, Galvarino, Angol, Curacautín i Traiguén). El dissabte 1 d’agost grups feixistes i patronals armats, amb la complicitat d’agents estatals, van atacar violentament a les comuneres maputxe, resultant greument ferits diversos homes, dones i infants. Tot seguit, les forces de carabiners van capturar a 46 maputxes, els i les quals esperen l’acció de la racista justícia xilena.

Denunciem l’acció del nou ministre d’Interior de l’Estat de Xile, Víctor Pérez (participant actiu de la dictadura de Pinochet i defensor del nazi Paul Schafer) com a incitador i ideòleg d’aquesta violència, qui en la seva visita fa uns dies a territori maputxe, amb to amenaçador i patronal, va donar carta blanca perquè els grups d’ultradreta com APRA i “Paz en la Araucanía” poguessin realitzar aquest covard atac en completa impunitat.

Com a anarquistes repudiem tot acte de racisme, feixisme i colonialisme i aixequem la reivindicació de l’autonomia i l’autodeterminació territorial de tot poble oprimit en lluita.

Cridem a la solidaritat activa amb les comunitats en resistència del poble maputxe, les quals fa més de 500 anys viuen un conflicte amb els interessos econòmics capitalistes i colonials que destrueixen i espolien els seus ancestrals territoris.

És moment de posar fi a la militarització, repressió i empresonament de les comunitats en resistència al voltant del món.

EL RACISME I EL FEIXISME HA DE SER ENTERRATS JUNTAMENT AMB EL CAPITALISME I EL PATRIARCAT!

TOT EL NOSTRE SUPORT I SOLIDARITAT AMB EL POBLE MAPUTXE QUE LLUITA CONTRA LA VIOLÈNCIA POLICIAL I DELS ESTATS!!


☆ Coordenação Anarquista Brasileira – CAB
☆ Federación Anarquista Uruguaya – FAU
☆ Federación Anarquista de Rosario – FAR (Argentina)
☆ Organización Anarquista de Córdoba – OAC (Argentina)
☆ Federación Anarquista Santiago – FAS (Chile)
☆ Grupo Libertario Vía Libre (Colombia)
☆ Union Communiste Libertaire (Francia)
☆ Embat – Organització Llibertària de Catalunya
☆ Alternativa Libertaria – AL/fdca (Italia)
☆ Die Plattform – Anarchakommunistische Organisation (Alemania)
☆ Devrimci Anarşist Faaliyet – DAF (Turquía)
☆ Organisation Socialiste Libertaire – OSL (Suiza)
☆ Libertaere Aktion (Suiza)
☆ Melbourne Anarchist Communist Group – MACG (Australia)
☆ Aotearoa Workers Solidarity Movement – AWSM (Aotearoa / Nueva Zelanda)
☆ Zabalaza Anarchist Communist Front – ZACF (Sudáfrica)
☆ Anarchist Unión of Afghanistan and Iran – AUAI
☆ Workers Solidarity Movement – WSM (Irlanda)
☆ Bandilang Itim (Filipinas)
☆ Αναρχική Ομοσπονδία – Anarchist Federation (Grecia)