Comunicats i textosInternacionalLaboral

Aturar-ho tot per guanyar

CkyAgy0XIAA6VI2.jpg_largeAquest és un dels molts lemes que aquests dies se sent per tota França. Vivim al costat i pràcticament no ens arriben notícies del greu conflicte social que realment divideix i enfronta el país veí. Les assegudes, manifestacions, aldarulls, bloquejos i vagues queden en segon pla davant la celebració de l’Euro2016. I és que França està vivint un moment que pot ser històric.

Des que el govern socialista (millor seria dir neoliberal) d’Hollande i Valls va aprovar la Llei del Treball el passat mes de març, la societat l’ha confrontada amb una decisió i un coratge realment admirables. La resposta ha estat molt versàtil i variada. La diversitat de tàctiques per aturar la llei està a l’ordre del dia. Tot s’hi val a la lluita. Els sindicats convoquen vagues, els obrers tanquen les refineries, els activistes tallen les vies de comunicació, el moviment estudiantil atura els trens, la societat civil omple les places. Estem sent testimonis del naixement d’un moviment popular.

Si a tothom ens espantava que el feixista Front Nacional fos l’alternativa al neoliberalisme europeista a França, mentre les esquerres polítiques van perdudes, ara tenim un nou agent de primera magnitud: el moviment popular en tota la seva pluralitat.

Aquesta primavera calenta arriba a un moment crucial avui dimarts 14 de juny, quan diverses vagues sectorials coincidiran en una jornada de lluita semblant a una vaga general però que realment està més generalitzada, ja que entren en joc nous actors socials que abans no hi eren (Convergènce des Luttes, Nuit Debout, moviment estudiantil, els banlieus i barris populars). L’objectiu és aturar l’economia. Bloquejar-la. Aturar el màxim número de sectors productius. Alguns sectors (escombraries, transports, ferrocarrils) ja porten setmanes de vagues. Ja veurem si l’assoleixen. Esperem que si.

Més i més gent es mobilitza, s’activa, es polititza i comença a somiar amb un altre món que és possible i que l’hem de construir entre totes. L’era neoliberal ja toca la seva fi, però encara ens pot fer molt mal. El 2017 hi ha eleccions. El socialisme pràcticament s’ha suïcidat, la dreta sarkozysta aspira al poder, l’extrema dreta es veu també com a guanyadora… només el moviment popular organitzat pot canviar aquest escenari. No defalliu. Podeu superar el capitalisme. Podeu anar més enllà.

El 14J #OnBloqueTout #LoiTravail