Article publicat a ANF-NEWS, sobre el company Rok Brossa, actualment en Afrin. El comboi, del qual formava part, amb ajuda solidària que venia de l’Est de Rojava, va ser atacat per l’Exercit turc, causant un mort i diversos ferits, així com la destrucció de bona part dels vehicles. El company es troba bé, i amb la moral alta.
El revolucionari català Rok Brossa es dirigeix a Afrin per donar suport a la resistència. Brossa també va emetre un missatge clar: «Si vols abraçar la revolució, has d’estar aquí avui».
Des de les terres a les quals acudiren els revolucionaris internacionalistes de tot el món, en resposta a la crida dels pobles de la península Ibèrica contra el feixisme franquista de fa quasi un segle, avui hi ha un viatge a la inversa.
La resistència popular que es mostra a Afrin contra els intents invasors de l’estat turc està revivint la història de la lluita contra el feixisme, portant-la al present. La solidaritat internacional entorn d’Afrin creix i s’expandeix dia rere dia, alhora que sorgeixen instàncies significatives de solidaritat internacionalista.
El revolucionari català Rok Brossa es dirigeix a Afrin per donar suport a la resistència. Ens vam reunir amb en Brossa a la comuna internacionalista de Rojava, abans que es dirigís a Afrin. «Sento la responsabilitat dels revolucionaris internacionalistes que vingueren a unir-se a la lluita contra el feixisme a Espanya», va dir en Brossa, llur història personal està plena de dolors similars als d’Afrin en l’actualitat.
Passant la posta des de l’àvia al net
El besavi d’en Brossa fou assassinat pels feixistes durant la lluita contra els pobles de la península Ibèrica, lliurats contra el feixisme franquista entre 1936 i 1939, acompanyats de revolucionaris del món, possiblement el més poètic de la seva classe: «El meu besavi va ser assassinat pel feixisme franquista durant la Guerra Civil Espanyola. La meva àvia va créixer sense el seu pare. Això la va afectar molt, i creixent amb la meva àvia, també vaig sentir els efectes d’això», va dir en Brossa, com per dir que ja pertany a aquí. En escoltar la història d’en Brossa, no vaig poder evitar pensar que els mapes sovint són enganyosos. És com si Catalunya i Afrin hagueren estat sempre veïnes, i com digué el famós poeta espanyol Federico García Lorca, avui «les oliveres estan carregades de crits». En Brossa va dir que els «crits» de les oliveres eren part de la raó per la qual emprendre aquest camí: «La guerra està danyant greument el medi ambient a Afrin. Anem allí ara, i quan la guerra acabi farem que Afrin torni a estar enverdida d’oliveres».
«Vaig viatjar per ser testimoni de la revolució i per mantenir l’esperança viva»
En Rok Brossa estava seguint de prop la lluita per la llibertat a Kurdistan després d’estudiar música a Barcelona: «Vaig estar a una banda durant molt de temps. El 2011, la injustícia social que vaig començar a veure i comprendre millor em va portar als esforços polítics. Va ser quan van començar els aixecaments de la Primavera Àrab. Als primers anys, van tenir un impacte a Europa. Al llarg d’aquest temps ens vam organitzar en grups, majoritàriament anarquistes, en centres socials. Vam tenir grups de treball. Jo vaig ensenyar ciències dels mitjans i informàtica. Vaig treballar a Europa i el Nord d’Àfrica en aquests temes, aquests centres socials també es van involucrar en els esforços internacionalistes». En Brossa va dir que abans de venir a Rojava va participar en activitats organitzades pel grup Azadí en solidaritat amb Rojava, i va declarar el seu motiu: «Vaig venir a Rojava per presenciar la revolució en carn pròpia, i per mantenir l’esperança viva». En escoltar a en Brossa, es pot dir fàcilment que està ben versat en el discurs polític i la manera de pensar del moviment kurd. En Brossa va explicar el motiu d’això ell mateix.
«Vaig tenir l’oportunitat de conèixer les idees d’Öcalan»
«Abans de venir a Rojava, era part d’un grup que traduïa els llibres del Líder del Poble Kurd, Abdullah Öcalan, al castellà, així que vaig tenir l’oportunitat de conèixer bé les idees d’Ocalan. Vaig acabar aquí com a resultat d’això. Si realment ho desitges, entenc, has d’anar i veure. Així va ser com vaig decidir venir a Rojava. Vam treballar molt dins dels grups anarquistes a Madrid i Barcelona per la lluita revolucionària, però no sabíem molt bé per on començar. Venir a Rojava i ser testimoni de la revolució en carn pròpia va ser molt important per a mi, hi ha una lluita aquí que data de fa anys i aquesta és una gran oportunitat per aprendre. Per tots els moviments revolucionaris en tot el món, Rojava és una sortida».
«El viatge continua avui des de Qamishlo»
El viatge d’en Brossa a Rojava continua avui de Qamishlo a Afrin. En Brossa va dir que anirà a Afrin com a part de la «crida a la mobilització» i va continuar: «He estat seguint de prop la resistència a Afrin d’ençà que va començar la guerra. La gent d’allí resisteix amb una voluntat tan forta. L’Erdoğan va dir que estaria al cantó en 24 hores, després ho va canviar a una setmana, i per ara ha passat un mes. Cal tenir això en compte: la gent està lluitant contra el segon exèrcit més gran de l’OTAN. Estan defensant les seves pròpies terres, el seu propi país. Com a comuna internacionalista, hem llençat una campanya per tornar a reforestar Rojava. La guerra està allí destruint el medi ambient a Afrin, i aquest és el nostre tema».
Crida internacionalista: «Hem d’estar aquí»
«Quan anem allí, donarem suport a la resistència. I quan la guerra acabi, tornarem a reforestar Afrin», va dir el revolucionari català Rok Brossa i va concloure les seves paraules dient: «No vaig com a combatent, aniré allà a donar suport a la resistència. Serem un pont pels internacionalistes. I tindrem un lema quan arribem a Afrin. Si vols abraçar a Rojava i la revolució, has d’estar aquí avui. No en una sola àrea, la gent pot donar suport a la resistència de moltes maneres. Podrien contribuir als esforços civils i als esforços de reconstrucció». Uns quaranta mil revolucionaris amb clavells i mocadors negres de més de 50 països s’apressaren a les barricades de Madrid i Barcelona l’any 1936. Les barricades de la lluita contra el feixisme s’han establert avui a Jindire, Rajo, Shera i Sherawa, per «mantenir l’esperança viva». Així s’expressen les paraules d’en Brossa, mentre espera als seus camarades per partir.
Font: https://anfespanol.com/noticias/abuela-contra-franco-nieto-contra-erdogan-2777