Internacional

[CALA] Suport a la lluita del poble equatorià

Embat. Traduim una declaració de suport al poble equatorià que les organitzacions anarquistes d’Amèrica Llatina amb les quals estem coordinades. El motiu és el procés de lluita al carrer a gran escala, similar al que es va viure a Xile o a Colòmbia fa uns anys i que va donar peu a canvis polítics de profunditat. No obstant això, també afegirem que les protestes equatorianes tenien un component de lluita contra la inflació i l’alt preu dels combustibles. Entre les primeres mesures del govern ha estat la rebaixa del preu de les benzines i del gas.

CALA. Un cop més, el poble equatorià va sortir al carrer i a les carreteres. La Confederació de Nacions Indígenes de l’Equador (CONAIE) va iniciar mobilitzacions el 13 de juny a tot el país, reclamant la posada en marxa d’una plataforma de 10 punts bàsics que són reivindicacions sentides des de les base. Després de més d’un any de diàleg infructuós amb el govern i demandes insatisfetes, la CONAIE va reprendre la lluita.

Amb el pas dels dies es van anar incorporant més sectors socials: estudiants, professors, treballadors i població en general. Centenars de milers de persones van participar en diverses marxes i en la presa de la Casa da Cultura, un edifici que abans havia estat ocupat per la policia. El govern de Lasso va decretar l’estat d’excepció i el va haver de revocar per pressions de la gent mobilitzada. Tanmateix, la repressió ha estat ferotge: diverses persones han estat assassinades, ferides, detingudes i desaparegudes arreu del país. Diversos testimonis indiquen que els nivells de repressió han estat dels més alts de la història del país. L’exèrcit està al carrer al costat de la policia.

Davant de tanta repressió, el poble va redoblar la lluita. Les mobilitzacions continuen amb total fermesa en la recerca d’una solució política i negociada al conflicte, tenint en compte les reivindicacions populars.

No és la primera vegada que el poble de l’Equador es mobilitza amb tanta força. Han fet el mateix en diverses ocasions i abans s’han enfrontat a polítiques i governs neoliberals. De fet, diversos d’aquests governs van caure a causa de la mobilització popular que, com en aquesta ocasió, va agafar les característiques de revolta social. Bucaram, Mahuad i Lucio Gutiérrez van ser enderrocats per les protestes d’aquestes mateixes persones que no toleren l’opressió i que no són escoltades. El 2019, el poble equatorià va revertir l’augment de combustible imposat per l’anterior govern, liderat per Lenin Moreno.

Aquesta lluita forma part del cicle de protestes al nostre continent, que va començar amb mobilitzacions intenses i massives a Puerto Rico, Haití, Equador, Xile i Colòmbia. Aquest cicle encara està obert i té un nou capítol en aquest nou aixecament del poble equatorià liderat per les seves organitzacions socials més representatives. Aquestes mobilitzacions són la continuació de les del 2019.

Davant la destrucció que les polítiques neoliberals imposen i aprofundeixen al continent, l’única alternativa pels pobles llatinoamericans és sortir al carrer i intensificar la lluita. Saludem el poble fratern de l’Equador i el seu exemple valent, el seu coratge i la seva rebel·lió, i especialment el seu grau d’organització i coordinació del moviment popular, unint diverses expressions al carrer darrere d’un mateix objectiu.

En aquests moments, el moviment indígena equatorià està fent un “acord de pau” amb el govern de Lasso, després que aquest acordés negociar i abaratir encara més el preu del combustible, una de les principals reivindicacions populars que van iniciar les protestes. Val la pena lluitar!!! Només el poble salva el poble!!!!

VISCA LA LLUITA DEL POBLE EQUATORIAN!!!!
A BAIX EL NEOLIBERALISME!!!!
ARRIBA LOS Y LAS QUE LUCHAN!!!!

COORDINACIÓ ANARQUISTA LATINOAMERICANA (CALA):
Federació Anarquista Uruguaiana (FAU)
Coordinació Anarquista Brasilera (CAB)
Federació Anarquista de Rosario -Argentina- (FAR)

ORGANITZACIONS GERMANES:

Federació Anarquista Santiago -Xile- (FAS)
Organització Anarquista de Còrdova -Argentina- (OAC)
Organització Anarquista de Tucumán -Argentina- (OAT)
Organització Anarquista de Santa Cruz -Argentina- (OASC)
Grup Llibertari Vía Libre (Colòmbia)