Internacional

Davant de la situació actual al Brasil. Comunicat anarquista internacional.

Davant de les mobilitzacions desfermades pels seguidors de Bolsonaro en un intent clar d’exigir una intervenció federal segons l’article 142 de la Constitució Brasilera, el qual no és més que una manera indirecta de demanar un cop d’Estat militar, declarem:

  1.  El nostre rebuig més enèrgic a les manifestacions dels sectors d’extrema dreta i als plantejaments colpistes i/o d’intervenció militar.
  2. Aquests sectors que avui dia podríem anomenar “bolsonarisme” i que electoralment es manifesten en el Partit Liberal han calat profundament en la societat brasilera, i malauradament canalitzen el sentir d’un sector important de la població. Qui ha generat aquest monstre és la feina de les noves esglésies evangèliques, els discursos xenòfobs, antipobres, d’odi, pro-dictadura, i colpistes, així com ultramasclistes i autoritaris que s’han escampat des dels actes polítics i des dels mitjans de premsa; i finalment les accions patronals contra els treballadors i contra el poble.
  3. Podem esmentar, entre altres factors, i sense menys responsabilitat, el progressisme i el discurs lleuger en allò ideològic de Lula i el PT, que han pactat amb Déu i amb el Diable per a guanyar aquestes eleccions per un marge estretíssim. Lula ha pactat amb el centre-dreta i amb l’empresariat industrial del centre del país. N’és una prova el fet que el vicepresident electe sigui Alckim, candidat directe de la burgesia en diverses ocasions. El PT repeteix el mateix esquema del segon mandat de Dilma, on va ser vicepresident Temer, qui després lideraria el “cop tou” i obriria el camí cap a l’ascens de Bolsonaro. No és amb discursos i postures democràtico-liberals que un es pot enfrontar en l’ideològic a aquests sectors feixistes. Bolsonaro ha desplegat un règim proto-feixista al llarg de la seva presidència (2019-2023), el qual no ha trobat resposta al carrer per part del PT ni dels moviments socials, lamentablement subordinats a aquest partit.
  4. L’agronegoci que ha cremat l’Amazònia i el Mato Grosso és un dels sectors de la classe dominant que més clama per mantenir el bolsonarisme al poder, per més que el PT no amenaci els seus interessos. Altres sectors empresarials han convocat a la mobilització aquests dies. La veritat és que aquests sectors pretenen mantenir o aprofundir en la dretanització del règim perquè entenen que qualsevol personatge o sector progressista és “un roig”, “un comunista”, “l’encarnació del mal i del Diable”, en un discurs clarament tret de la Guerra Freda que avui dia no té relació amb la realitat, però que mobilitza una franja important de la població brasilera, que el sent com a real. Si alguna cosa ha aconseguit construir el bolsonarisme és subjectivitat, especialment en amplis sectors populars. L’esquerra hi ha fallat, o almenys hi ha estat prou fluixa. El fet d’haver-ho confiat tot al govern i a un líder, el fet d’haver abandonat el carrer, d’haver deixat de mobilitzar, ha deixat el camí obert i ha regalat el carrer a la dreta i la protesta i la insatisfacció als enemics del poble.   
  5. Per això, més que mai, l’Anarquisme Organitzat Políticament confia en les forces del poble brasiler, en la mobilització amb independència de classe, que permeti fer recular els feixistes, que faci avortar qualsevol intent de cop o de desestabilització, i que, principalment, forgi els protagonisme popular per a derrotar la fam, l’autoritarisme i les elits patronals i el seu projecte de societat.

Restem atentes al que succeeixi.

PER UN DESENLLAÇ POPULAR AL BRASIL I A AMÈRICA LLATINA
EL CARRER ÉS DELS POBLES, NO DELS MILITARS NI DELS SEUS AGENTS
AVALL EL FEIXISME
AMUNT LES QUE LLUITEN
PEL SOCIALISME I PER LA LLIBERTAT


☆ Anarchist Communist Group (ACG) – Gran Bretanya
☆ Anarchist Yondae (Solidaritat Anarquista) – Corea del Sud
☆ Coordenaçao Anarquista Brasileira – Brasil
☆ Die Plattform – Anarchakommunistische Organisation – Alemanya
☆ Embat, Organització Llibertària de Catalunya
☆ Federación Anarquista Uruguaia – Uruguai,
 Federación Anarquista de Rosario – Argentina
 Federación Anarquista de Santiago – Xile
☆ Organización Anarquista de Córdoba (OAC) – Argentina
☆ Organización Anarquista Santa Cruz – Argentina
☆ Organización Anarquista de Tucumán (OAT) – Argentina
☆ Roja y Negra – Organización Anarquista (Buenos Aires) – Argentina
☆ Vía Libre, Grupo Anarquista – Colòmbia

Comments (1)

  1. […] Enlace […]

Comments are closed.