Declaració sobre l’onada de refugiats que viu Europa
Al llarg d’aquest estiu Europa ha començat a ser conscient dels problemes secundaris de les guerres imperialistes que instiga. Onades de persones refugiades, centenars de milers, han creuat el Mediterrani des de Turquia i Líbia, seguint perilloses rutes en embarcacions sense cap mesura de seguretat . En la seva cerca d’un lloc segur recorren diversos països amb destinació a Alemanya, on seran acollides i des d’on, presumiblement, seran repartides entre diversos estats europeus.
L’extrema dreta a diversos països reacciona de forma oportunista exigint el tancament de les fronteres i la negació de la solidaritat i el refugi a qui arriba a les seves terres en situacions d’extrem esgotament. Seguint aquesta tònica alguns governs conservadors com ara el d’Hongria, d’Eslovàquia o del Regne Unit adopten els discursos de la discriminació que aboquen a l’odi. Aquest odi, que creix amb la crisi econòmica i la cínica “guerra contra el terrorisme”, amenaça amb estendre’s sense control.
Embat, organització política llibertària de Catalunya, denuncia la hipocresia amb què la Unió Europea està afrontant la insostenible situació de les persones refugiades, que és gent que escapa de les guerres i dels anomenats “estats fallits” que ha provocat la política internacional que promou la pròpia UE. Així, les guerres d’Iraq, Síria, Líbia i Afganistan són conseqüència de la política militarista dels Estats Units secundada pels membres de la Unió Europea i el col·lapse d’Eritrea, Sudan del Sud, Somàlia, Nigèria o Iemen són resultat de les polítiques depredadores del neoliberalisme: d’una banda espolien els seus recursos naturals i de l’altra es promouen tant els exèrcits nacionals, que oprimeixen els seus propis pobles, com els exèrcits privats, els senyors de la guerra o els mercenaris.
La globalització del capitalisme, impulsada paulatinament des dels anys 70, es va veure retroalimentada per la lluita contra el comunisme del bloc oriental. Això va provocar el finançament i l’armament de tota mena de fanàtics sota la condició que lluitessin contra l’enemic d’Occident. Les polítiques incondicionalment col·laboracionistes amb els interessos dels Estats Units que ha dut a terme Europa ara es tornen en contra seva. La reacció hipòcrita i cínica de la Unió Europea a aquests efectes no desitjats de la seva pròpia incompetència és acusar les “màfies” d’estar darrere de part de l’actual “crisi migratòria”. La política de fronteres de la UE (FRONTEX) és responsable directa de que mori tanta gent en els processos migratoris. D’aquesta manera Europa es blinda contra la migració. L’Europa-Fortalesa arriba a finançar països per que facin de policia fronterera sense cap restricció quan a tracte a migrants.
L’única solució al problema dels refugiats és que no hi hagi guerres. D’aquesta forma entenem que els moviments contra la guerra de la passada dècada es veuen avui continuats pel moviment europeu de solidaritat amb les persones refugiades. La situació d’aquest estiu ens confirma que lluitar contra les guerres imperialistes, i paralitzar-les és una necessitat de la nostra societat. Cada guerra, tard o d’hora, provoca la ruptura de la societat, la misèria de persones i pobles i la destrucció material i econòmica dels països.
Si volem que el problema es resolgui, hem d’actuar sobre la seva arrel: han d’aturar-se immediatament els conflictes i guerres a l’Afganistan, Síria, Iraq, Iemen, Líbia, Somàlia, Nigèria, i un llarg etcètera, en què un dels factors de la seva existència és l’imperialisme capitalista europeu. Per tant, les responsabilitats i prioritats a llarg termini del Moviment Popular han de ser:
-
evitar que mai més un estat europeu participi en una guerra d’agressió en contra d’un altre estat.
-
exigir la retirada de les tropes dels estats europeus arreu del món.
-
exigir la ruptura dels estats de la Unió Europea amb la OTAN, el TTIP, i altres tractats que instauren les polítiques imperialistes arreu del món.
-
establir mecanismes de control sobre les empreses europees que actuen arreu del món.
I pel que fa a mesures immediates:
-
exigir als governs europeus l’acolliment sense condicions dels refugiats que arriben a casa nostra fugint dels problemes que ha creat l’imperialisme i el neoliberalisme. Catalunya té l’obligació moral de rebre refugiats.
-
preparar-nos per impedir les expulsions, els atacs de l’extrema dreta contra refugiats i migrants i la propaganda xenòfoba.
Sabem que els problemes actuals són causa de l’imperialisme i del capitalisme. Són ells l’autèntica amenaça contra la humanitat. Per la fraternitat entre els pobles fem nostre el missatge solidari: Refugees are welcome!
[…] Embat […]