Comunicats i textosComunitariLaboral

Sí que hi ha Llits: estan tancats!

IMG-20150723-WA0001Treballadores i usuàries de la sanitat denuncien la situació de col·lapse de les urgències a l’estiu. Com a primer símptoma de la conseqüència de tancar llits, plantes i quiròfans i falta de personal. En la denúncia participen treballadores i usuàries dels hospitals de la Vall d’Hebron, del Mar, Bellvitge, Sant Pau, Creu Roja de l’Hospitalet, Can Ruti, … i al Clínic encara falta confirmar amb les treballadores.

Reproduïm a continuació el comunicat de les entitats de la Vila de Gràcia.

No fa Gràcia no tenir el CUAP Esperança.

Gràcia és l’únic districte de Barcelona on no s’ha desplegat el CUAP 24hrs.

El Catsalut va elaborar un pla d’ordenació d’urgències i va crear els Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAPs), per donar uns serveis de salut de proximitat a la població. Aquests centres estan programats per resoldre les urgències de baixa i mitjana complexitat, han de romandre oberts 24h al dia, tots els dies de l’any i han d’estar coordinats amb els centres d’Atenció Primària i amb els hospitals de referència del territori.

Al CUAP Esperança li pertocaria donar  atenció sanitària 24h. a una gran part de la població del districte de Gràcia (sobretot els barris del nord), en coordinació amb els Centres d’Atenció Primària (CAPs) de Larrard i Vallcarca. Però la realitat no és aquesta, ja que l’Hospital de l’Esperança dona servei només 12h., de tal manera que els barris del nord  es queden sense Servei d’Urgències tota la nit, a partir de les 20h i fins les 8 del matí.

Cal assenyalar que el districte de Gràcia és l’únic a Barcelona que no va fer el desplegament dels CUAPs del pla d’ordenació d’urgències del 2008-2012 i que, encara no l’ha fet al 2015.

Per què no s’implementa  el Pla d’Ordenació d’Urgències a Gràcia que permet obrir un CUAP 24h. a l’Hospital de l’Esperança?

Quins interessos amaga el Parc Salut Mar i l’Esperança a costa del dret a la salut i la sanitat de la població de Gràcia? Hi ha diners per obres i per externalitzacions i derivacions que enriqueixen hospitals privats com la clínica Plató i no hi ha diners per obrir el CUAP 24h.? Com es gestiona i quines són les prioritats dels diners del CatSalut (60%) i de l’Ajuntament (40%), que són els diners de tota la ciutadania?

Si l’Ajuntament ha d’atorgar diners per les obres de l’Hospital del Mar [1], hauria d’exigir al Consorci Parc Mar Parc de Salut que no s’externalitzin ni es subcontractin serveis de l’Hospital i que es destini part del pressupost a garantir el desplegament del CUAP de l’Esperança com li correspon, amb servei d’urgències obert les 24hrs.

L’Assemblea Pensionista de Gràcia, la CUP Gràcia, el grup salut de la AAVV de Gràcia, exigim CUAP 24hrs. a l’Hospital de l’Esperança, i el volem amb dotació suficient per atendre urgències de baixa i mitjana complexitat per no haver de col·lapsar les urgències hospitalàries, i el volem de titularitat i gestió pública perquè tota la població del districte de Gràcia mereix ser atesa quan té problemes de salut amb les millors condicions possibles.

Per això, fem una crida  a la comissionada de salut de l’Ajuntament de Barcelona, Sra. Gemma Tarafa, al Grup Municipalista de la Cup Barcelona, a la directora de l’Hospital de l’Esperança Sra. Rocío Ibáñez, a la directora de l’àrea de salut de l´Eixample Dret, Montse Casamitjana i al coordinador general de la Corporació Sanitària de Barcelona  i gerent del Consorci Sanitari de Barcelona, Sr. Jaume Estany, perquè el dia 24 juliol a les 11h. a la reunió que tindrà lloc a l´Hospital de l´Esperança es comprometin a obrir el CUAP 24H.

I al veïnat i moviments socials a participar amb nosaltres en la lluita per una sanitat de titularitat i gestió pública, participant al carrer el mateix dia 24 a les 11h per donar suport a la nostra reivindicació.

Entre totes, tot.

Barcelona, 21 de Juliol de 2015

Grup de Salut Assemblea Vila de Gràcia gtsalut.avdb@gmail.com
Comissió de Salut Associació Veïnal Vila de Gràcia salut@avgracia.cat
Marea Pensionista de Gràcia mareapensionista.gracia@gmail.com
CUP de Gràcia gracia.barcelona@cup.cat


[1] “L’Ajuntament posa trenta milions en l’hospital del Mar” El Punt Avui, 19 de Juliol de 2014 a   http://www.elpuntavui.cat/ma/article/2-societat/5-societat/762352-lajuntament-posa-trenta-milions-en-lhospital-del-mar.html i “Les obres d’ampliació de l’Hospital del Mar es reprendran a principis de 2015” BTV,  3 de Novembre de 2014 a  http://www.btv.cat/btvnoticies/2014/11/03/obres-ampliacio-hospital-del-mar/.