Comunicats i textosInternacional

Comunicat internacional de les organitzacions anarquistes y socials

[Aquest 2023, des de la Coordinació Internacional d’Organitzacions Anarquistes i Socials farem un comunicat per cada continent. Aquest serà l’europeu]

Cada primer de maig commemorem la vaga de Chicago de 1886, que va culminar en l’anomenada Revolta de Haymarket. La vaga va acabar amb milers de treballadors acomiadats i molts ferits, la gran majoria immigrants procedents d’Europa. Aquesta mobilització de masses va ser durament combatuda per les autoritats, que posteriorment van executar els cinc “Màrtirs de Chicago”, militants sindicalistes i anarquistes.

Chicago va ser el punt de partida d’un moviment mundial per la conquesta de la jornada laboral de 8 hores que va durar dècades. La classe obrera va aconseguir aquest objectiu gràcies a la lluita, i no gràcies a les decisions dels parlaments. La majoria dels nostres drets s’ha conquistat gràcies a l’ofensiva de les forces populars. És quan cessa la lluita, quan canvia la correlació de forces, quan la classe dominant comença a retallar drets.

Durant dècades, la classe dominant d’Europa, com a part del nucli imperialista, va ser capaç de garantir un nivell de vida bàsic per a “la seva” classe treballadora mitjançant l’explotació colonial i imperialista del Sud global amb l’objectiu de soscavar la resistència en el seu propi pati posterior. Encara que aquesta explotació i opressió continua existint, podem veure que fins i tot aquests nivells de vida són cada vegada més atacats: Hem de treballar cada vegada més per a obtenir el mateix salari, veiem com disminueix el nostre nivell de vida a causa de la inflació o veiem com es retallen les nostres pensions o s’augmenta l’edat de jubilació. Des de fa alguns anys, vivim un procés de despossessió de la classe treballadora que s’accelera a causa de les diferents crisis que es retroalimenten.

Tenim la crisi de producció post-pandèmica, la crisi energètica, la crisi de l’habitatge, la crisi de la creixent escassetat de recursos i la crisi climàtica. Totes elles marcaran una època de canvi cap a una altra mena de civilització i totes elles ens porten nous conflictes que poden desenvolupar-se en l’àmbit de la geopolítica. En aquest sentit, no volem oblidar la terrible guerra d’Ucraïna, on les grans potències mundials porten més d’un any enfrontades, produint mort i devastació en massa.

L’anarquisme social entén que els pobles empoderats no poden esperar millores substancials en les seves vides a través de la lluita parlamentària. Al contrari, en temps d’escassetat creixen els monstres autoritaris. La ideologia de dretes pretén utilitzar la diversitat de la classe treballadora per a assenyalar grups als quals odiar: les immigrants, la comunitat LGTBI, el poble gitano o fins i tot el feminisme o l’ecologisme.

No podem deixar d’assenyalar que el moviment comunista llibertari sempre estarà amb les persones i grups socials oprimits i que creiem que l’autodefensa col·lectiva contra l’autoritarisme és un mitjà per a construir un món millor, que passa necessàriament per la diversitat, la fraternitat entre els pobles i la construcció d’una societat lliure i socialista. L’anarquisme és un esforç permanent per a generar l’emancipació a partir de l’acció directa de masses, de lluites socials diverses però federades i cohesionades, construint la correlació de forces que permeti els canvis radicals que necessitem.

Nosaltres, les organitzacions comunistes llibertàries europees signants d’aquest comunicat, desitgem a tota la classe obrera d’Europa, i del món, un Primer de Maig alegre i combatiu.

Per la construcció del poder popular
Visqui l’anarquia
Viva el comunisme llibertari
Visqui el Primer de Maig

Signen:

  • Alternativa Libertaria – FdCA (Itàlia)
  • Anarchist Communist Group (Gran Bretanya)
  • Die Plattform (Alemanya)
  • Embat – Organització Llibertària de Catalunya
  • Organisation Socialiste Libertaire (Suïssa)
  • Union Communiste Libertaire (França)