Comunicats i textos

Embat fa 10 anys

El dia 15 fa exactament 10 anys començava a caminar el que vam anomenar Procés Embat, un procés de construcció d’una organització llibertària basada en l’anarquisme social i en el concepte estratègic del poder popular.

Les i els militants que vam fundar Embat proveníem d’una etapa de debats amb militants d’altres llocs de l’estat que es va iniciar cap el 2010 a travès de trobades presencials, fòrums d’internet i unes incipients xarxes socials. Entremig, vam viure la Primavera àrab, el naixement del moviment del 15M, el moviment Occupy i un esclat de lluites socials arreu del món. 

Veíem que hi havia un interessant caldo de cultiu revolucionari i trets afins amb les pràctiques llibertàries, malgrat la desorganització i desorientació d’aquells moviments que més tard van ser fàcilment cooptats per la “nova esquerra”. 

Entre els motius que ens vam portar a crear el nostre procés, estava la necessitat urgent de tenir un moviment llibertari preparat per a afrontar la disputa política dels moviments populars per què es desenvolupessin com a pals de paller de la construcció revolucionària. Vam ser molt crítiques vers l’anarquisme predominant a Catalunya en aquells moments, profundament  antiorganitzatiu, espontaneïsta i hostil a qualsevol planificació estratègica. 

Per aquest motiu una de les nostres primeres tasques fou la difusió de les idees-força de l’anarquisme social. Avui dia, a l’Estat per fortuna hi ha molts col·lectius llibertaris formals es reivindiquen com a part de l’anarquisme social o comunista llibertari en les seves diverses fórmules. No ens adjudiquem aquest progrés, però, ja que també han intervigut en ell canvis generacionals, la influència d’esdeveniments externs al moviment llibertari o l’aparició d’altres paradigmes antiautoritaris molt propers al nostre que apostaven per l’organització dels moviments com el confederalisme democràtic, la democràcia comunal, alguns sectors de l’autonomia o la darrera revigorització de l’anarcosindicalisme. 

L’altre paradigma, el del poder popular, era més novedós. Compartíem les anàlisis de les nostres germanes llibertàries d’Amèrica Llatina, que partint de l’anarcocomunisme van adoptar l’especifisme. Una de les estratègies clau de l’anomenat especifisme, precisament, és el poder popular, o com diuen, la construcció d’un Poble Fort. És imprescindible contribuir-ne, formar part del poble, i és imprescindible també la creació d’estructures populars que contribueixin al moviment popular. 

En aquests deu anys han passat moltes coses. De detencions i espionatge policial a la nostra participació de moviments massius com l’1 d’Octubre, a la tasca formativa i de jornades, traducció de textos, o participació a diverses lluites populars i sindicals. 

Agraïm i saludem fraternalment a totes les companyes que han passat per la nostra Organització, ja que Embat ha estat possible gràcies a vosaltres. Considerem que encara tenim molta feina a fer i que tenim un Embat per a molt de temps. 

Amunt les que lluiten! 

Lluitem per guanyar!

Visca el Poble Fort!

Visca el comunisme llibertari!

Embat, Organització Llibertària de Catalunya. Abril de 2023

Comments (1)

  1. […] +info […]

Comments are closed.