General

França: Édouard Philippe resta mut sobre els impostos a les fortunes i el retorn dels serveis públics

Comunicat d’Alternative Libertaire davant la revolta popular dels armilles grogues i l’anunci per part del govern francès d’una moratòria en la pujada de preus de la benzina, el gas i l’electricitat.


Sota el vernís solemne, el Primer ministre ha tingut avui un discurs de pànic. La seva única pressa és deixar anar llast per dissuadir un acte del moviment de les armilles grogues, aquesta revolta popular contra la carestia de la vida. Però els seus anuncis no van de cap manera en la bona direcció. «Caldria ser sord», diu. Sí, cal ser sord per a no entendre que la còlera que s’expressa avui és una còlera contra les il·legalitats socials i territorials.

Res sobre els serveis públics.

La suspensió per sis mesos dels augments de preu sobre la benzina, el gas i l’electricitat no són suficients, no fan altra cosa que diferir l’alça. Pel que fa a l’anunci d’una possible “prima a la mobilitat” per a les assalariades i els assalariats que habiten lluny del seu treball, en zona periurbana, és un tràgic frau, perquè no faria més que perllongar i encoratjar un model de societat sense futur.

La producció petrolera mundial està condemnada al declivi, i amb ella la centralitat del cotxe individual i de les llargues distàncies domicili-treball. Més que mesures demagògiques i insostenibles, cal acompanyar aquest declivi reinstal·lant els transports públics i els serveis públics de proximitat, metòdicament desmantellats des de fa decennis. Cal retornar a la població l’accés als recursos i als serveis de base, sense que hagi de pagar perpetus trajectes tediosos i ruïnosos.

Res sobre la justícia fiscal.

En absolut! Aquest govern adverteix: «Si els impostos baixen, serà necessari que les despeses baixin».  Dit d’una altra manera: les armilles grogues volen menys impostos? Caldrà doncs que acceptin encara menys serveis públics. Ni una paraula sobre els privilegis de les classes dominants.

Però, en quin país viu aquest govern ?

Sens dubte no en el mateix que nosaltres: un país on els beneficis de les empreses del CAC 40 han augmentat el 24% l’any 2017, repartint 44 mil milions d’euros als seus accionistes; un país on els 10% dels més rics acaparen el 27% de la riquesa produïda; un país que multiplica els privilegis fiscals per a les grans empreses – 27 mil milions els han estar restituïts per l’Estat en concepte del CICE i del CIR l’any 2018 – ; un país que vol suprimir l’impost sobre les fortunes…

La situació està madura: colpegem tots junts.

Defugint la qüestió, el primer ministre resta mut sobre els serveis públics i els privilegis fiscals de les classes adinerades.

El govern té por, tem que la revolta de les armilles grogues sigui el preludi d’un foc general. La joventut podria, per exemple, aprofitar per sortir al carrer i obtenir la supressió de Parcoursup (nou sistema d’assignació de places universitàries fetes a partir d’una pàgina web, criticada per la seva opacitat, lentitud i generació d’ansietat) i de la selecció d’accés a la universitat. Els assalariats i assalariades podrien posar-se en vaga pels seus salaris, per les seves condicions de vida, i prendre’s la revenja contra les detestables lleis del Treball.

Si a les vagues, fins i tot una vaga general, s’afegeixen els bloquejos econòmics de les armilles grogues i els bloquejos territorials com els de Bure (Meuse), les assemblees populars i assemblees de vaguistes tindrien la potència requerida per fer retrocedir l’Estat, la patronal, i obtenir una autèntica redistribució de les riqueses. Fins i tot més. Perquè pensem que un canvi radical de sistema és necessari: una ruptura amb el capitalisme; l’autogestió; la mutació de la societat cap a un model socialista i ecològic.

Alternativa Libertaire, 4 de desembre de 2018


Podeu llegir el comunicat original en francès al web d’Alternative Libertaire http://www.alternativelibertaire.org.

Aquest comunicat ha estat traduït del francès, per la Secretaria de Relacions d’Embat, Organització Llibertària de Catalunya.