ActivitatsComunitari

Xerrada 29/04/2015: L’espai social per a la salut de Pikpa-Petralona (Atenes)

Una experiència d’autogestió de la Sanitat, a càrrec d’un membre de l’ambulatori.

L’Espai Social per a la Salut de Pikpa-Petralona (ESS a partir d’ara) s’alberga en l’okupació d’un antic ambulatori a Atenes (Grècia), una casa de pedra que fins a finals dels ’90 cobria les necessitats sanitàries primàries, en primer lloc de les families de refugiades instal·lades a la zona i en general del conjunt dels veïns de Petralona. Posteriorment a la revolta grega de desembre de 2008, quan s’havia conformat l’Assemblea Popular de Petralona i l’Assemblea de Salut, personal sanitari i d’altres decideixen ocupar el ja abandonat edifici.

L’objectiu de l’assemblea és la posada en dubte de l’essència i el contingut de les estructures estatals de salut i l’acostament teòric i pràctic a un altre tipus de salut i, per tant, d’assistència, contrària a lògiques mercantilitzadores, medicalitzadores i de creació de relacions autoritàries i de rols. Així va començar a debatre sobre una salut que vol acabar amb el paper de l’especialista, destruir el binomi “salut-malaltia”, i enfrontar-se als problemes de manera integral, donant a l’individu la posibilitat de conèixer, de triar i de proposar. Després d’una sèrie d’anàlisis teòrics, de debats i també d’accions en hospitals, com l’ocupació simbòlica dels caixers, per exemple, les dues assemblees decideixen fer un pas endavant amb l’okupació de l’antic Pikpa a Petralona.

El nostre objectiu: la materialització de les nostres idees i propostes i la seva aplicació en la pràctica mitjançant la creació d’una conta-estructura de salut, que suposi una cèl·lula viva de la resistència i de la lluita en el conjunt de les seves múltiples formes i nivells, per l’alliberament social. L’elecció d’okupar es va fer, precisament, per deixar clar el caràcter del projecte i per posar-la en contacte amb la resta d’estructures autoorganitzades de lluita. Així va néixer el ESS, com un intent de provar en la pràctica un projecte autoorganitzat d’assistència primària en un barri. El ESS és, per a nosaltres, tant conceptualment com en la pràctica, un espai alliberat, un espai de creació i expressió, una veritable escola llibertària. El ESS està obert a tots i a totes, naturals o immigrants, amb seguretat social o sense. A l’espai hi participen metges generals, otorrinos, psiquiatres, psicòlegs, farmacèutics, dentistes, i tècnics dentals. A més, en un procés en desenvolupament s’ha conformat i funciona un grup de suport psicosocial compost també per personal no sanitari que es van posar en contacte amb el projecte buscant suport psicològic.


Adaptat i traduït del text “Ni pública, ni privada: experiencias de autogestión en la asistencia médica” de la revista mensual Todo por Hacer.


Octaveta en pdf (2’47MB): https://procesembat.files.wordpress.com