ActivitatsComunicats i textos

Crónica de la roda de premsa pels detinguts de dimecres 28 d’octubre.

IMG-20151030-WA0001Al matí del dijous 29 d’octubre, ha tingut lloc una roda de premsa oferta per la nostra organització, EMBAT, Organització Llibertària de Catalunya, conjuntament amb el Grup de Suport a Joaquín (Quimi), l’Assemblea del Barri de Sants i l’Ateneu Llibertari de Sants, entitat cultural i barrial llibertària de la qual és membre altre dels detinguts, y l’advocat Andrés García Berrio que porta la defensa de tres dels detinguts.

Reproduïm aquí la crònica de la roda de premsa publicada per La Directa, i més avall hi ha alguns enllaços a altres mitjans de comunicació que s’han fet ressò de la mateixa. El vídeo de la mateixa podeu veure-ho tant a la columna de la dreta d’aquest web, com més avall, ja que La Directa ho ha afegit com a part de la seva crònica. També podeu escoltar el següent Podcast gravat per Ràdio Bronka.

 

“Si terrorisme és donar suport als que pateixen problemes d’habitatge, som terrorisme”

Procés Embat, Ateneu Llibertari de Sants, Grup de Suport a Joaquim i l’Assemblea de Barri de Sants participen en una roda de premsa en resposta a l’operació Pandora

Imatge de la roda de premsa d'aquest migdia al barri de Sants de Barcelona - Idoia Capuz Sánchez
Imatge de la roda de premsa d’aquest migdia al barri de Sants de Barcelona – Idoia Capuz Sánchez

JESÚS RODRÍGUEZ 29/10/2015 – Avui anarquistes i llibertàries han pres la paraula. Després de l’allau informativa d’ahir que bevia de fonts dels Mossos d’Esquadra, avui quatre dels col·lectius on militen algunes de les nou persones detingudes en el marc de la nova fase de l’operació Pandora han parlat en roda de premsa. L’acte s’ha celebrat aquest dijous al matí a la plaça Bonet i Muixí de Sants, davant les escales de la parròquia de Santa María de Sants. Una representant de l’Ateneu Llibertari de Sants ha confrontat la paraula “terrorisme” amb l’activitat diària d’aquesta entitat del carrer Maria Victòria que ahir va ser escorcollada i d’on els Mossos es van endur banderes, llibres, cartells, revistes i esprais de pintura. “Si terrorisme vol dir ser un espai obert a tot el barri, on setmanalment organitzem activitats i tallers de llengua de signes o jocs de rol, som terrorisme. Si terrorisme és oferir un espai per a diferents col·lectius on ens puguem organitzar, som terrorisme. Si terrorisme és donar suport als que pateixen problemes d’habitatge, som terrorisme. Si terrorisme és oferir una biblioteca i fer cine-fòrums, som terrorisme. I si terrorisme és crear espais feministes que pretenen l’alliberament del domini patriarcal, efectivament, també som terrorisme”, ha emfatitzat davant dels micròfons d’una desena de mitjans de comunicació, molts menys dels que hi havia ahir durant els escorcolls. Darrere de les conferenciants, dempeus, una trentena de persones representatives dels moviments socials de Barcelona han mostrat la seva solidaritat. També ha dirigit unes paraules una portaveu de l’Assemblea del Barri de Sants.

Detrás de las conferenciantes, de pie, una treintena de personas representativas de los movimientos sociales de Barcelona han mostrado su solidaridad

Emili Cortavitarte, professor d’història, militant de CGT i portaveu del Procés Embat ha recalcat que “les llibertàries que han estat detingudes són persones que participen de manera activa als moviments socials” i que es tracta de gent que “està lluitant contra els desnonaments, els tancaments d’empreses, els acomiadaments, la precarietat, som la gent que estem lluitant per la dignitat de les persones i ho fem des dels barris, des de les localitats i ho fem de la manera més propera a la gent”. Cortavitarte pensa que l’operació d’ahir és com a conseqüència “d’estar construint un discurs diferent, d’estar plantejant alternatives econòmiques, polítiques, socials, basades en la dignitat de les persones i no en els interessos que pugui tenir el capital i les oligarquies catalanes i espanyoles”.

Operació policial “contra les idees”

L'advocat Andrés García Berrio ha recordat que els ateneus i casals “són espais polítics que estan protegits pel dret a reunió i manifestació” / Idoia Capuz Sánchez
L’advocat Andrés García Berrio ha recordat que els ateneus i casals “són espais polítics que estan protegits pel dret a reunió i manifestació” / Idoia Capuz Sánchez

En Llibert, com a membre del acabat de crear Grup de Suport a Joaquim –detingut ahir al carrer Perill de la vila de Gràcia– ha puntualitzat que “malgrat que algunes veus del Govern ho volen amagar, les actuacions d’ahir vénen de Catalunya, el cervell d’aquesta operació està a una brigada d’informació dels Mossos d’Esquadra, és una operació contra les idees, no hi ha indicis ni imputació criminal d’uns fets concrets, tota la gent arrestada en aquest cas i en altres fases de l’operació Pandora els han detingut per les idees”. Ha detallat que els objectes requisats “són material polític, en cap moment han trobat res del que buscaven, anaven a buscar explosius, armes, coses d’una suposada organització terrorista que de moment tots desconeixem, tant dins del moviment com fora. El que s’han endut és material polític, són llibres, són revistes, són banderes, són ordinadors”. I ha posat un exemple. “El més perillós que es poden haver endut són ganivets de cuina, imagineu-vos quina és la fantasia que hi ha al cap dels cervells d’aquesta operació, quina és la fantasia que tenen dins del cap alguns dels mossos d’esquadra que estan darrere d’aquestes operacions contra el moviment llibertari”, ha afegit en Llibert.

“Sabem que el moviment llibertari en aquests moments està creixent i està donant resposta directa des del suport mutu a les problemàtiques de l’habitatge, laborals, està fent front a les agressions sexistes i a la societat patriarcal. I sobretot és un moviment que té una infinitat d’iniciatives culturals i de formació política, i això mai surt als mitjans, sempre hi ha aquesta retòrica d’anarquisme i violència. No tenim por, la nostra arma serà seguir lluitant, seguir estant al carrer i seguir donant la cara davant d’aquestes actuacions desproporcionades i nefastes”, ha reblat.

Les nou detingudes declararan divendres a Madrid

Andrés García Berrio, advocat de tres de les detingudes –que encara són als calabossos de les comissaries de Terrassa, Cerdanyola del Vallès, Sabadell i Rubí–, ha denunciat que “s’ha sobrepassat una línia vermella, aquella de fer servir eines del dret penal de l’enemic, aquella de l’excepció penal, en el moment que es va construir una retòrica mitjançant la qual categoritzem una part dels moviments socials com a terrorisme”. I ha aprofitat la roda de premsa per emplaçar el Col·legi d’Advocats de Barcelona i les organitzacions que agrupen a jutges i fiscals a “fer una reflexió sobre si aquesta extensió dels tipus penals del terrorisme és lògica dins d’una societat com la nostra”. En relació a això ha afegit que “pretenen involucrar a tota una sèrie de persones en una organització anarquista suposadament terrorista sense atribuir-los directament, en tot un procés penal, cap mena d’actuació concreta, això entenem que hauria d’estar fora de lloc”.

García Berrio ha recordat que els ateneus i casals “són espais polítics que estan protegits pel dret a reunió i manifestació” i que l’entrada de la policia per escorcollar-los “no s’hauria de poder fer amb tanta facilitat”. Per últim ha destacat que la primera fase del cas Pandora, per la que set persones van ser empresonades durant un mes, “està aturada, no té moviments des de fa mesos, totes les encausades van quedar en llibertat perquè entenc que el magistrat de l’Audiència Nacional va veure que tota aquesta construcció de gran grup criminal terrorista no tenia solidesa”. Les nou detingudes durant els escorcolls d’ahir seran traslladades a Madrid aquest dijous a la tarda i prestaran declaració al despatx del jutge Juan Pablo González divendres al matí.

https://directa.cat/actualitat/si-terrorisme-es-donar-suport-als-que-pateixen-problemes-dhabitatge-som-terrorisme


En castellà al Diagonal:  “Si terrorismo es apoyar a los que sufren problemas de vivienda, somos terrorismo”


La roda de premsa a d’altres mitjans de comunicació:

Vilaweb: Les entitats anarquistes: ‘Si terrorisme vol dir fer activitats obertes i lluitar per a l’habitatge digne, som terrorisme’
Diagonal: “Si terrorismo es apoyar a los que sufren problemas de vivienda, somos terrorismo”
Eldiario.es: El movimiento libertario denuncia una “operación política” tras las detenciones del caso Pandora
Barcelona Televisió – BTV: Col·lectius de suport als anarquistes detinguts qualifiquen l’operació Pandora 
Regió 7: «Si terrorisme vol dir fer activitats i lluitar per a l´habitatge digne, som terrorisme»
El Periódico: Entidades anarquistas: “si terrorismo quiere decir luchar por una vivienda digna, somos terrorismo”
La Vanguardia: Les entitats anarquistes: “si terrorisme vol dir fer activitats obertes i lluitar per a l’habitatge digne, som terrorisme”

Comments (1)

  1. […] Zaragoza… con los y las detenidas. También ha habido repercusión en varios medios de la rueda de prensa de Embat junto a militantes del Ateneu Llibertari de Sants, Grup de Suport a Joaquim y la Assemblea de Barri […]

Comments are closed.