ComunitariGeneralInternacional

Comunicat Internaciona sobre el ‘Paro Nacional’ i les jornades de protesta a Colòmbia

photo5825431007795459852.jpg

Ens fem resò del comunicat de diverses organitzacions llibertàries de tot el món que donen suport al poble colombià i la seva poderosa i exemplr lluita del “Paro Nacional”. El text, que ha elaborat el Grup Vía Libre, diu així:

El món mira avui cap a Colòmbia; els seus carrers i carreteres han estat l’escenari on el poble ha desbordat la digna ràbia en un crit impetuós que ressona i no pot passar inadvertit. La protesta social, que es desenvolupa ininterrompudament des del 28 d’abril, és la resposta a l’agudització de la pobresa i la precarització de la vida (conseqüències inevitables del model neoliberal) que, enmig de la crisi sanitària, econòmica i social, es tradueix en 1,7 milions de llars colombianes que mengen només dues vegades al dia, una taxa de desocupació del 14,2% i prop de la meitat de la població, el 42,2%, en condició de pobresa.

Situacions similars viuen els pobles en diferents regions del món, a Amèrica Llatina, per exemple, a la fi de l’any passat, la taxa de pobresa arribava al 33,7%, la de desocupació al 10,7% i 78 milions de persones es trobaven en situació de pobresa extrema (8 milions més que l’any 2019). La resposta dels governs de torn a aquesta crisi social han estat els intents d’ajust econòmic, és a dir, l’augment i la diversificació de la tributació per a la classe treballadora, manifestat, per al cas colombià, en el tercer intent de reforma tributària del govern ultradretà Iván Duque. Els qui paguen la crisi no són els seus principals generadors sinó el poble empobrit i explotat.

En aquest context, milers de persones a Colòmbia s’han mobilitzat, especialment, la joventut popular. En els barris, carrers i carreteres es resisteix i es manté la protesta amb barricades, cacerolazos i assemblees. La justa lluita que avui lliura el poble colombià alimenta l’ona de protestes i revoltes que, des del 2019, s’han desenvolupat a Amèrica Llatina com a moments disruptius que reactiven l’organització popular.

Per part seva, l’Estat colombià ha respós, com el fan tots els estats quan veuen amenaçats els seus interessos, amb una repressió i una violència desproporcionada. Les xifres són esgarrifants i en parlen per si soles; pel 8 de maig es comptabilitzaven 47 persones assassinades (39 per violència policial), 451 ferides (32 amb lesions oculars i 32 ferides per armes de foc), 12 víctimes de violències basades en gènere, 548 desaparegudes i 963 persones detingudes [*].

Davant la brutal repressió perpetrada pel govern d’Iván Duque en contra de les i els que lluiten a Colòmbia, fem una crida a la solidaritat activa, a organitzar jornades de protesta a tots els territoris i a denunciar, per tots els mitjans possibles, allò que avui afligeix al poble colombià. La solidaritat internacionalista és salvaguarda de les lluites que forgem, per això, avui recolzem les demandes de l’aturada nacional: que pari la violència estatal, es retiri la reforma a la salut i es garanteixi una renda bàsica universal!

¡Solidaritat amb els pobles que lluiten!

¡Viva el Paro Nacional!

¡Davant la repressió estatal, solidaritat i organització popular!


* Dades de “Campaña Defender la Libertad: Asunto de todas, ONG Temblores y Defensoría del Pueblo Colombia”.

☆ Grupo Libertario Vía Libre (Colòmbia)
☆ Coordenação Anarquista Brasileira – CAB
☆ Federación Anarquista Uruguaya – FAU
☆ Federación Anarquista de Rosario – FAR (Argentina)
☆ Organización Anarquista de Córdoba – OAC (Argentina)
☆ Organización Anarquista de Tucumán – OAT (Argentina)
☆ Roja y Negra – Organización Política Anarquista (Buenos Aires, Argentina)
☆ Federación Anarquista Santiago – FAS (Xile)
☆ Union Communiste Libertaire (França & Bèlgica)
☆ Embat – Organització Llibertària de Catalunya
☆ Alternativa Libertaria – AL/fdca (Itàlia)
☆ Devrimci Anarşist Federasyon – DAF (Turquia)
☆ Organisation Socialiste Libertaire – OSL (Suissa)
☆ Workers Solidarity Movement – WSM (Irlanda)
☆ Αναρχική Ομοσπονδία – Anarchist Federation (Grècia)
☆ Melbourne Anarchist Communist Group – MACG (Austràlia)
☆ Aotearoa Workers Solidarity Movement – AWSM (Aotearoa / Nova Zelanda)
☆ Zabalaza Anarchist Communist Front – ZACF (Sudàfrica)